70382348

info@umch-tender.kh.gov.mn

Мал нядлах, мах боловсруулах үйлдвэрүүдэд хянан магадлагаа явуулсан дүнгийн тухай

“Малын удмын сан, эрүүл мэндийг хамгаалах тухай”, “Хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлыг хангах тухай”, “Амьтан ургамал,тэдгээрийн гаралтай түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг улсын хилээр нэвтрүүлэх үеийн хорио цээрийн хяналт шалгалтын тухай” хуулиуд, “Махны хяналтын дүрэм”, УМХГ–ын даргын 2006 оны 451 дүгээр тушаалаар батлагдсан “Мал нядлах, мах боловсруулах үйлдвэрүүдэд хянан магадлагаа явуулах түр журам”-ыг мөрдлөг болгон энэ чиглэлийн үйл ажиллагаа эрхэлдэг үйлдвэрүүдийн техник, технологи, мал эмнэлэг, ариун цэвэр, эрүүл ахуйн шаардлага хэрхэн хангагдаж байгаадХХААХҮ-ийн сайд, МХЕГ-ын даргын хамтарсан тушаалаар ажлын хэсэг хянан магадлагаа явуулж, үнэлэлт, дүгнэлт өгч,итгэмжлэл олгох эсэх асуудлыг шийдвэрлэх зорилгоор 2013 оны 11 сарын 21-нээñ 12 сарын 12-ны хооронд явуулав.

Хянан магадлагаанд нийслэлд үйл ажиллагаа явуулж байгаа “Хос далай”, “Траст трейд”, “ЭМФ”, “Монгол фүүд”, “Вон март”, “Хүнс комплекс”, “Приком”, “Хаан хүнс”, Дархан-Уул аймагт үйл ажиллагаа явуулж байгаа “Дархан мийт фүүдс”, Орхон аймагт үйл ажиллагаа явуулж байгаа “Эрдмийт” ХХК-иуд нийт 10 аж ахуйн нэгж хамрагдав. Мал нядлах, мах боловсруулах үйлдвэрүүдийн өнөөгийн түвшинг тогтоох, мал нядлах, мах бэлтгэх, махан бүтээгдэхүүн боловсруулах үйл ажиллагааг олон улсын шаардлага, түвшинд ойртуулах, хүнсний аюулгүй байдлын шаардлага хангасан  бүтээгдэхүүнээрзах зээлийн хэрэгцээг хангах зохилгоор үйлдвэрүүдийн техник технологи, мал эмнэлэг, ариун цэврийн байдалд хянан магадлагааã õèéæ гүйцэтгэв

Хянан магадлагаанд хамрагдсан мал нядлах, мах боловсруулах үйлдвэрүүд гулууз махны MNS1111:2007 стандарт, “Мах, махан бүтээгдэхүүний эрүүл ахуйн шаардлага” MNS 5023:2001, Хагас боловсруулсан махан бүтээгдэхүүн, техникийн ерөнхий шаардлага. MNS 1804-2006, ХХАА-н сайдын 2001 оны А/43 дугаар тушаалаар батлагдсан “Махны хяналтын дүрэм”-ийг хэрэгжүүлэх чиглэлээр ажиллаж байгаа бөгөөд цаашид техник, технологийн шинэчлэл хийж, ариун цэврийн нөхцºлèéã ñàéæðóóëæ олон улсын шаардлагад нийцүүлэх зорилго òàâèí ажиллаж байна.   

Хянан магадлагаа явуулах ажлын хэсэг нь мал нядлах, мах боловсруулах үйлдвэрүүдэд “Малын удмын сан эрүүл мэндийг хамгаалах тухай” õóóëèéí 14.1.1, 14.1.2, “Хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлыг хангах тухай” хуулийн 9.1, 10.1.8 äýõü çààëòóуд, Махны хяналтын дүрэм”-ийн 2-ð á¿ëãèéí 4, 6, 7, 8, 9, 5-ð á¿ëãèéí 10, 11-ð ç¿éë¿¿äèéí холбогдох заалтуудыг хангуулах, гарсан зөрчил, дутагдлыг газар дээр нь арилгуулах арга хэмжээг авч, мэргэжил арга зүйн зөвөлгөө, зөвлөмж,àæëûí õýñãèéí õàìòàðñàí 10 ä¿ãíýëò ãàðãàæ, 1 ¿éëäâýðò үйл ажиллагаагаа эхлэхээр дахин хүсэлтээ тавих талаар мэргэжлийн зөвлөмж, зөвлөгөө өгсөн болно. 

Õÿíàí ìàãàäëàãààíû õ¿ðýýíä õàìðàãäñàí “Ìàëûí óäìûí ñàí, ýð¿¿ë ìýíäèéã õàìãààëàõ òóõàé” хуулийн хэрэгжилт 95%,“Хүнсний тухай” хууль 90%, Хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлыг хангах тухай” õóóëü 85%, “Махны хяналтын дүрэм” 90%  ба õóóëü, òîãòîîìæèéí  õýðýãæèëò äóíäæààð 90 õóâüòàé  байна.

Ìàë íÿäëàõ, ìàõ áîëîâñðóóëàõ ¿éëäâýð¿¿äýä õ¿íñíèé àþóëã¿é áàéäëûã õàíãóóëàõ, îëîí óëñûí ò¿âøèíä òàâèãääàã øààðäëàãûã õýðýãæ¿¿ëýõýä ¿éë àæèëëàãààãàà ÷èãë¿¿ëýõ, ҮÀÀÕßàì áîëîí áóñàä õîëáîãäîõ ãàçðóóäòàé õàìòðàí “Ìàë íÿäëàõ, ìàõ áîëîâñðóóëàõ ¿éëäâýð¿¿äýä õÿíàí ìàãàäëàãàà õèéõ” æóðìûã øèíý÷ëýí áîëîâñðóóëæ ìºðä¿¿ëýõ шаардлагатай байна.

Ìàë íÿäëàõ, ìàõ áîëîâñðóóëàõ, íººøèëñºí болон мах, махан бүтээгдэхүүний үйлдвэрүүдэд зохистой дадал, чанарын удирдлагын тогтолцоог нэвтрүүлэх асуудлыг төрийн бодлогоор дэмжих, бодлого зохицуулалтын арга хэмжээ авах шаардлагатай байна.

Сүүлд нэмэгдсэн мэдээ